slovenski zgodovinski atlas

Slovenski zgodovinski atlas

Dosegljivost: Na zalogi

Slovenski zgodovinski atlas na več kot 243 kartah, 59 skicah, tlorisih ter tabelah in grafičnih prikazih zajema vsa najpomembnejša obdobja slovenske zgodovine od prazgodovinskih kultur na naših tleh do osamosvojitve Slovenije kot neodvisne države.

Spremna beseda: Niko Grafenauer
Urejanje: Drago Bajt, Marko Vidic

Založba: Nova revija, 2011

trda vezava, 243 str.
Mere: 31×24,5 cm, 1864 g

 

97.83 39.00

****** Krasna IDEJA ZA DARILO ******

atlas_maliKot »družinski kartografski album« pripada vsem Slovencem, saj so v njem zarisane korenine celotnega slovenskega naroda. Namenjen je vsem, ki lastno zgodovino doživljajo kot del svoje identitete. Hkrati pa jo razumejo tudi kot širšo kulturno in civilizacijsko vrednoto. Prav zato je Slovenski zgodovinski atlas tako atlas tistih, ki spoznavajo našo zgodovino, kakor tudi tistih, ki ustvarjajo našo prihodnost.

SLOVENSKI ZGODOVINSKI ATLAS!

Razdeljen je na štiri kronološke razdelke (antiko, srednji vek, novi vek ter 19. in 20. stoletje). Antično obdobje predstavlja slovensko ozemlje v kameni, bakreni, bronasti in železni dobi. V času poselitve Keltov in Rimljanov, selitve ljudstev v pozni antiki. Ter v dobi zgodnjega krščanstva. V srednjem veku so bistveni dogodki naselitev Alpskih Slovanov. Nastanek Karantanije in Spodnje Panonije. Širjenje krščanstva iz Ogleja in Salzburga. Nastanek slovenskih dežel, mest, gradov in utrdb z grofi Celjskimi na čelu.

Novi vek zaznamujejo protestantizem, kmečki upori, širjenje Habsburžanov, baročna kultura, uveljavljanje slovenskega jezika, nastajanje novih posvetnih in cerkvenih upravnih tvorb v času Marije Terezije, jožefinske reforme in francoska zasedba v času Ilirskih provinc.

19. in 20. stoletje zamejuje obdobje od predmarčne dobe do 1. svetovne vojne, čas prve svetovne vojne, vključitev Slovenije v Jugoslavijo, obdobje 2. svetovne vojne in povojnih sprememb vse do osamosvojitve Slovenije in njene vključitve v Evropsko unijo.

Slovenski zgodovinski atlas je zato kot pionirsko delo slovenskega zgodovinopisja in historične kartografije, ki na svojevrsten način dopolnjuje in nadgrajuje zbirko Slovenska kronika.

Ocene uporabnikov

Zaenkrat še ni nobenih ocen.

Bodite prvi in ocenite izdelek “Slovenski zgodovinski atlas”

Dodaj v košarico

Cena: 39.00€

Morda vam bo prav tako všeč…

 • Slovenska kronika XIX. stoletja 1861-1883

  98.06 24.90
  Slovenska kronika prinaša tisto obliko zgodovinopisja, ki jo doslej na Slovenskem v takšnih razsežjih še ni bilo. Je torej temeljno delo, ki z značilnimi časovnimi pojavi in dogodki osvetljuje slovensko pot iz narodne zapostavljenosti do nacionalne samozavesti v lastni državi suverenega položaja med drugimi evropskimi nacijami. Urejanje: Janez Cvirn Fotografije: Aleksander Lilik Založba: Nova revija, 2001 trda vezava, 450 str.  Mere: 30,5x25 cm, 2064 g  
 • Slovenska kronika XX. stoletja 1900-1941

  95.56 24.90
  Slovenska kronika prinaša tisto obliko zgodovinopisja, ki jo doslej na Slovenskem v takšnih razsežjih še ni bilo. Je torej temeljno delo, ki z značilnimi časovnimi pojavi in dogodki osvetljuje slovensko pot iz narodne zapostavljenosti do nacionalne samozavesti v lastni državi suverenega položaja med drugimi evropskimi nacijami. Fotografije: Marjan Paternoster Urejanje: Drago Bajt, Marjan Drnovšek Založba: Nova revija, 1997 trda vezava, 457 str.  Mere: 30,5x25 cm, 2735 g
 • Slovenska kronika XX. stoletja 1941-1995

  112.25 24.90
  Slovenska kronika prinaša tisto obliko zgodovinopisja, ki jo doslej na Slovenskem v takšnih razsežjih še ni bilo. Je torej temeljno delo, ki z značilnimi časovnimi pojavi in dogodki osvetljuje slovensko pot iz narodne zapostavljenosti do nacionalne samozavesti v lastni državi suverenega položaja med drugimi evropskimi nacijami. Urejanje: Marjan Drnovšek, Drago Bajt Fotografije: Marjan Paternoster Založba: Nova revija, 1997 trda vezava, 598 str. Mere: 30,5x25 cm, 2735 g
 • Slikarstvo XVIII. stoletja na Slovenskem

  45.10 19.90
  V knjigi Svetniki se srečujemo z eseji, posvečenimi 62 slikam 25 slovenskih in drugih slikarjev, ki so ustvarjali za slovenske kraje, v času baroka. Ta čas pomeni pravi razcvet likovne umetnosti na Slovenskem. Razlage slik uokvirjata študija Pogled k nebu v slikarstvu 18. stoletja na Slovenskem in esej Goreče srce (Namesto baročne pridige o ognju ljubezni); v njem avtor ponazarja razširjenost in pomene vse do danes živega motiva, v katerem vidi sinonim za središčni čustveni vzgib, ki oživlja baročno umetnost.  trda vezava, 198 str. Mere: 31x24,5 cm, 1392 g